Κάλεσμα

Κάλεσμα σε συμμετοχή

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Αντικείμενο

Είναι γεγονός, ότι μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 αρκετά πρότερα εγχειρήματα έκλεισαν τον κύκλο τους και νέες ανάγκες και επιθυμίες αναδεικνύονται στο εσωτερικό του ανταγωνιστικού κινήματος, εξάλλου οι εξεγέρσεις είναι πάντα εικόνα από το μέλλον. Συνεπώς, μεταξύ των διαφόρων άλλων αναζητήσεων για τις μελλοντικές κινηματικές δομές προέκυψε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας του “Black Out στο κοινωνικό εργοστάσιο„ η ανάγκη για δημιουργία μιας νέας συγκροτημένης δομής παραγωγής λόγου, θεωρίας και αναλύσεων. Φυσικά δεν επιδιώκουμε να καλύψουμε το σύνολο των κινηματικών επιθυμιών και αναγκών σε θεωρητικό λόγο, ωστόσο επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε με πιο οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο στην σφυρηλάτηση και εμβάθυνση των θεωρητικών περιεχομένων του ανταγωνιστικού κινήματος. Η εμπειρία του εκδοτικού εγχειρήματος του Black Out στη Θεσσαλονίκη αλλά και αντιστοίχων εγχειρημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας οργανωμένης μεταφραστικής δομής, η οποία να μπορεί να ανιχνεύει, να αφουγκράζεται και να ιχνηλατεί διεισδυτικά και έγκαιρα το αρχιπέλαγος των θεωρητικών αναζητήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H δομή προτείνεται να αποτελείται από μεταφραστική - εκδοτική ομάδα, διαδικτυακή ιστοσελίδα και κοινότητα μεταφραστών με ονομασία “Rebel: Θεωρία και Ανάλυση για το ανταγωνιστικό κίνημα„.

Στόχος

Ο στόχος του εγχειρήματος είναι τριπλός. Καταρχήν, η συλλογή, ταξινόμηση και δημιουργία μιας εύχρηστης στον κάθε ενδιαφερόμενο κινηματικής βιβλιοθήκης - τράπεζας θεωρητικών άρθρων - κειμένων, αναλύσεων από χώρες εκτός Ελλάδας και η συστηματική μετάφρασή τους. Δεύτερον, η τακτική έκδοση θεματικών μπροσούρων ή και βιβλίων και η παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων - βιβλιοπαρουσιάσεων. Τρίτον, η συντονισμένη εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή και αξιοποίηση συντρόφων που αναζητούν και μεταφράζουν θεωρητικά κείμενα είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες και έχουν από πρώτο χέρι γνώση των εκεί θεωρητικών αναζητήσεων είτε έχουν τις γνώσεις και ικανότητες και θα επιθυμούσαν να συνεισφέρουν. Ο στόχος είναι να αποκτήσει το ανταγωνιστικό κίνημα μια οργανωμένη αξιόπιστη και διεισδυτική δομή – εργαλείο, παροχής θεωρητικών κειμένων και αναλύσεων, οι οποίες να μπορούν να τροφοδοτούν και να γονιμοποιούν τη σκέψη και τις δράσεις στο δρόμο. Σε δεύτερο ή παράλληλο χρόνο, εκτός από την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση και έκδοση μεταφράσεων είναι θεμιτή η δημοσιοποίηση και έκδοση θεματικών ατομικών ή συλλογικών εργασιών που άπτονται των περιεχομένων και της ταυτότητας του εγχειρήματος.

Μέθοδος

Χαρτογράφηση εγχειρημάτων (ομάδες, περιοδικά, blog) παραγωγής λόγου και θεωρίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργία βάσης δεδομένων – βιβλιοθήκης με κείμενα που κινούνται στα πλαίσια του αναρχισμού, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και του αυτόνομου μαρξισμού, αλλά ενδεχομένως και κείμενα από την πλευρά των think tank της εξουσίας. Στόχος η δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας η οποία να ενημερώνεται έγκαιρα με άρθρα και κείμενα αιχμής του κοινωνικού ανταγωνισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω site και ηλεκτρονικά περιοδικά (η λίστα οφείλει να συμπληρωθεί με ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά site, περιοδικά blogs κτλ) :

Όνομα πηγών, αναφορών Website
AAAARG http://a.aaaarg.org/
Abolishing Borders from Below http://www.abb.hardcore.lt/joomla/index.php
Adbusters http://www.adbusters.org/
Antipode http://www.antipode-online.net/
Anarchist news dot org http://anarchistnews.org/
Aufheben http://www.aufheben.org/
Autonomedia http://interactivist.autonomedia.org/
Borderlands http://www.borderlands.net.au/index.html
Class and Capital http://www.cseweb.org.uk/curr.shtml
Critical Art Ensemble http://www.critical-art.net/
Ctheory.net http://www.ctheory.net/home.aspx
Culture Machine http://www.culturemachine.net/index.php/cm/index
Edu-factory http://www.edu-factory.org/edu15/
e-flux http://www.e-flux.com/
Eipcp http://eipcp.net/
Endnotes http://endnotes.org.uk/
Ephemera http://www.ephemeraweb.org/
Fibreculture http://journal.fibreculture.org/
Frieze http://www.frieze.com/magazine/
Generation Online http://www.generation-online.org/
Jungle World http://jungle-world.com/
Infoxoa http://www.infoxoa.org/
Korotonomedya http://www.korotonomedya.net/kor/index.php?en
Krisis http://www.krisis.org/
Libertarian Community (Libcom) http://libcom.org/
Make Worlds http://makeworlds.org/
Multitudes http://multitudes.samizdat.net/
Mute http://www.metamute.org/
New left review http://newleftreview.org/
Prole Info http://www.prole.info/
Prol-Position http://www.prol-position.net/
Reclamations http://reclamationsjournal.org/index.html
Re-public http://www.re-public.gr/
Republicart http://www.republicart.net/index.htm
Riff Raff http://www.riff-raff.se/
Simiotext(e) http://www.semiotexte.com/
The Commoner http://www.commoner.org.uk/index.php?p=69
Theorie Communiste http://theoriecommuniste.communisation.net/?lang=en
Theory kit http://kit.kein.org/
Turbulence http://turbulence.org.uk/
TWN women and gender http://www.twnside.org.sg/women.htm
Voices of Resistance of Occupied London http://www.occupiedlondon.org/
Wildcat http://www.wildcat-www.de/index.htm
Zinelibrary http://zinelibrary.info/
Znet http://www.zmag.org/znet/

H ταξινόμηση και ομαδοποίηση των άρθρων, κειμένων, αναλύσεων ενδεικτικά μπορεί να γίνεται με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Κωδική ονομασία (στο μενού) Αναλυτική περιγραφή
MediaMedia - Social Media - Autonomedia - Antimedia
ΑγώνεςΣτρατηγικές για το κίνημα - Αυτόνομη δημόσια σφαίρα
ΒιοτεχνολογίαΒιοτεχνολογία - Νανοτεχνολογία - Μεταλλαγμένα - Νέα ευγονική - Νέα γενετική - Πανδημίες
ΓεωπολιτικήΠόλεμος - Γεωπολιτική - Γεωοικονομία - Παγκοσμιοποίηση
ΕθνικισμόςΕθνικισμός - Πατριωτισμός - Μιλιταρισμός - Φασισμός
ΕκπαίδευσηΕκπαίδευση - Φοιτητικά κινήματα - Δομές αναπαραγωγής
ΈλεγχοςΚοινωνικός Έλεγχος - Καταστολή - Φυλακές
ΕνέργειαΕνέργεια - Φυσικοί πόροι - ΑΠΕ - Βιοκεφάλαιο - Εργασιακή/Ενεργειακή Κρίση
ΕργασίαΕργασία - Επισφάλεια - Flexicurity
ΘέαμαΘέαμα - Εμπόρευμα - Κατανάλωση - Διαφήμιση - Lifestyle
ΙστορίαΚινηματική μνήμη - Ιστορία
Κοινά - ΠεριφράξειςΚοινά (Commons) - Περιφράξεις (enclosures) - Νέες περιφράξεις - Commoners - Πρωταρχική Συσσώρευση - Αντικοινά(anticommons) - Πειρατεία - Πνευματικά δικαιώματα - Copyright - Έλεγχος internet - Πατέντες
ΜετανάστεςΜετανάστες - Πρόσφυγες - Κινητικότητα - Σύνορα
ΟικονομίαΟικονομία - Κρίση
Πράσινος ΚαπιταλισμόςΠράσινη ανάπτυξη - Κλιματική αλλαγή - Περιβάλλον - Οικολογία - New Green Deal - Πράσινος καπιταλισμός - Αποανάπτυξη
ΤέχνηΤέχνη - Aισθητική
ΦύλοΦύλο - Φεμινισμός - Σώμα - Επιτελεστικότητα - Διαθεματικότητα
ΧώροςΤόπος & Χρόνος, Χωροταξία - Πολεοδομία - Δημόσιος Χώρος - Κοινωνικός Χώρος - Ετεροτοπίες - Εξευγενισμός (Gentrification) - κινήματα πόλης

Μεταφράσεις επιλεγμένων άρθρων από τα παραπάνω site, ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs. Οι μεταφράσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο από τα μέλη του εγχειρήματος όσο και από άλλες συντρόφισσες και συντρόφους με την απόκτηση κωδικών πρόσβασης. H επικοινωνία θα πρέπει να πραγματοποιείται με ευέλικτους τρόπους internal, forum, e-mails. Στόχος λοιπόν είναι η δημιουργία μιας αμφίδρομης κοινότητας μεταφραστών, η οποία να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους του εγχειρήματος. Σε μελλοντικό στάδιο θεμιτή θα ήταν και η μετάφραση κειμένων και από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες.

Εκδόσεις με ελεύθερη συνεισφορά ή με το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες π.χ. κρίση, κλιματική αλλαγή, φύλο κτλ. και παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων σε αυτόνομους χώρους, στέκια και καταλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, είτε με τη συμμετοχή των συγγραφέων των άρθρων όταν αυτό είναι εφικτό, είτε αυτόνομα. Ενδιαφέρον θα αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο συλλογική συγγραφή των εισαγωγικών κειμένων και προλόγων των εκδόσεων.

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης