Κάλεσμα

Ταυτότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ REBEL

Το “Rebel: Θεωρία και Ανάλυση για το ανταγωνιστικό κίνημα„ αποτελεί δικτυακό τόπο και εκδοτικό εγχείρημα με μεταφράσεις θεωρητικών κειμένων και στοχεύει στην κυκλοφορία θεωρητικών προσεγγίσεων, κειμένων και αναλύσεων για τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος.

Αντικείμενο

Είναι γεγονός, ότι μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 αρκετά πρότερα εγχειρήματα έκλεισαν τον κύκλο τους και νέες ανάγκες και επιθυμίες αναδεικνύονται στο εσωτερικό του ανταγωνιστικού κινήματος, εξάλλου οι εξεγέρσεις είναι πάντα εικόνα από το μέλλον. Συνεπώς, μεταξύ των διαφόρων άλλων αναζητήσεων για τις μελλοντικές κινηματικές δομές προέκυψε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας του “Black Out στο κοινωνικό εργοστάσιο„ η ανάγκη για δημιουργία μιας νέας συγκροτημένης δομής παραγωγής λόγου, θεωρίας και αναλύσεων. Φυσικά δεν επιδιώκουμε να καλύψουμε το σύνολο των κινηματικών επιθυμιών και αναγκών σε θεωρητικό λόγο, ωστόσο επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε με πιο οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο στην σφυρηλάτηση και εμβάθυνση των θεωρητικών περιεχομένων του. Η εμπειρία του εκδοτικού εγχειρήματος του Black Out στη Θεσσαλονίκη αλλά και αντιστοίχων εγχειρημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας οργανωμένης μεταφραστικής δομής, η οποία να μπορεί να ανιχνεύει, να αφουγκράζεται και να ιχνηλατεί διεισδυτικά και έγκαιρα το αρχιπέλαγος των θεωρητικών αναζητήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H δομή προτείνεται να αποτελείται από μεταφραστική - εκδοτική ομάδα, διαδικτυακή ιστοσελίδα και κοινότητα μεταφραστών με ονομασία “Rebel: Θεωρία και Ανάλυση για το ανταγωνιστικό κίνημα„.

Μέθοδος

Η μέθοδος που ακολουθεί το Rebel αποτελείται απο τα παρακάτω στάδια:

Χαρτογράφηση εγχειρημάτων (ομάδες, περιοδικά, blog) παραγωγής λόγου και θεωρίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργία βάσης δεδομένων – βιβλιοθήκης με κείμενα που κινούνται στα πλαίσια του αναρχισμού, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και του αυτόνομου μαρξισμού, αλλά ενδεχομένως και κείμενα από την πλευρά των think tank της εξουσίας. Στόχος η δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας η οποία να ενημερώνεται έγκαιρα με άρθρα και κείμενα αιχμής του κοινωνικού ανταγωνισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω site και ηλεκτρονικά περιοδικά (η λίστα οφείλει να συμπληρωθεί με ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά site, περιοδικά blogs κτλ) :

Όνομα πηγών, αναφορών Website
AAAARG http://a.aaaarg.org/
Abolishing Borders from Below http://www.abb.hardcore.lt/joomla/index.php
Adbusters http://www.adbusters.org/
Antipode http://www.antipode-online.net/
Anarchist news dot org http://anarchistnews.org/
Aufheben http://www.aufheben.org/
Autonomedia http://interactivist.autonomedia.org/
Borderlands http://www.borderlands.net.au/index.html
Class and Capital http://www.cseweb.org.uk/curr.shtml
Critical Art Ensemble http://www.critical-art.net/
Ctheory.net http://www.ctheory.net/home.aspx
Culture Machine http://www.culturemachine.net/index.php/cm/index
Edu-factory http://www.edu-factory.org/edu15/
e-flux http://www.e-flux.com/
Eipcp http://eipcp.net/
Endnotes http://endnotes.org.uk/
Ephemera http://www.ephemeraweb.org/
Fibreculture http://journal.fibreculture.org/
Frieze http://www.frieze.com/magazine/
Generation Online http://www.generation-online.org/
Jungle World http://jungle-world.com/
Infoxoa http://www.infoxoa.org/
Korotonomedya http://www.korotonomedya.net/kor/index.php?en
Krisis http://www.krisis.org/
Libertarian Community (Libcom) http://libcom.org/
Make Worlds http://makeworlds.org/
Multitudes http://multitudes.samizdat.net/
Mute http://www.metamute.org/
New left review http://newleftreview.org/
Prole Info http://www.prole.info/
Prol-Position http://www.prol-position.net/
Reclamations http://reclamationsjournal.org/index.html
Re-public http://www.re-public.gr/
Republicart http://www.republicart.net/index.htm
Riff Raff http://www.riff-raff.se/
Simiotext(e) http://www.semiotexte.com/
The Commoner http://www.commoner.org.uk/index.php?p=69
Theorie Communiste http://theoriecommuniste.communisation.net/?lang=en
Theory kit http://kit.kein.org/
Turbulence http://turbulence.org.uk/
TWN women and gender http://www.twnside.org.sg/women.htm
Voices of Resistance of Occupied London http://www.occupiedlondon.org/
Wildcat http://www.wildcat-www.de/index.htm
Zinelibrary http://zinelibrary.info/
Znet http://www.zmag.org/znet/

H ταξινόμηση και ομαδοποίηση των άρθρων, κειμένων, αναλύσεων ενδεικτικά μπορεί να γίνεται με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Κωδική ονομασία (στο μενού) Αναλυτική περιγραφή
MediaMedia - Social Media - Autonomedia - Antimedia
ΑγώνεςΣτρατηγικές για το κίνημα - Αυτόνομη δημόσια σφαίρα
ΒιοτεχνολογίαΒιοτεχνολογία - Νανοτεχνολογία - Μεταλλαγμένα - Νέα ευγονική - Νέα γενετική - Πανδημίες
ΓεωπολιτικήΠόλεμος - Γεωπολιτική - Γεωοικονομία - Παγκοσμιοποίηση
ΕθνικισμόςΕθνικισμός - Πατριωτισμός - Μιλιταρισμός - Φασισμός
ΕκπαίδευσηΕκπαίδευση - Φοιτητικά κινήματα - Δομές αναπαραγωγής
ΈλεγχοςΚοινωνικός Έλεγχος - Καταστολή - Φυλακές
ΕνέργειαΕνέργεια - Φυσικοί πόροι - ΑΠΕ - Βιοκεφάλαιο - Εργασιακή/Ενεργειακή Κρίση
ΕργασίαΕργασία - Επισφάλεια - Flexicurity
ΘέαμαΘέαμα - Εμπόρευμα - Κατανάλωση - Διαφήμιση - Lifestyle
ΙστορίαΚινηματική μνήμη - Ιστορία
Κοινά - ΠεριφράξειςΚοινά (Commons) - Περιφράξεις (enclosures) - Νέες περιφράξεις - Commoners - Πρωταρχική Συσσώρευση - Αντικοινά(anticommons) - Πειρατεία - Πνευματικά δικαιώματα - Copyright - Έλεγχος internet - Πατέντες
ΜετανάστεςΜετανάστες - Πρόσφυγες - Κινητικότητα - Σύνορα
ΟικονομίαΟικονομία - Κρίση
Πράσινος ΚαπιταλισμόςΠράσινη ανάπτυξη - Κλιματική αλλαγή - Περιβάλλον - Οικολογία - New Green Deal - Πράσινος καπιταλισμός - Αποανάπτυξη
ΤέχνηΤέχνη - Aισθητική
ΦύλοΦύλο - Φεμινισμός - Σώμα - Επιτελεστικότητα - Διαθεματικότητα
ΧώροςΤόπος & Χρόνος, Χωροταξία - Πολεοδομία - Δημόσιος Χώρος - Κοινωνικός Χώρος - Ετεροτοπίες - Εξευγενισμός (Gentrification) - κινήματα πόλης

Οι μεταφράσεις πραγματοποιούνται τόσο από τα μέλη του εγχειρήματος όσο και από άλλες συντρόφισσες και συντρόφους με την απόκτηση κωδικών πρόσβασης. Σκοπός του Rebel είναι η δημιουργία μιας αμφίδρομης κοινότητας μεταφραστών, η οποία να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους του εγχειρήματος. Σε μελλοντικό στάδιο θεμιτή θα ήταν και η μετάφραση κειμένων και από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες.

Εκδόσεις με ελεύθερη συνεισφορά ή με το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες π.χ. κρίση, κλιματική αλλαγή, φύλο κτλ. και παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων σε αυτόνομους χώρους, στέκια και καταλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, είτε με τη συμμετοχή των συγγραφέων των άρθρων όταν αυτό είναι εφικτό, είτε αυτόνομα. Ενδιαφέρον θα αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο συλλογική συγγραφή των εισαγωγικών κειμένων και προλόγων των έντυπων εκδόσεων.

Στόχος

Ο στόχος του εγχειρήματος είναι τριπλός. Καταρχήν, το Rebel στοχεύει στη συλλογή, ταξινόμηση και δημιουργία μιας εύχρηστης στον κάθε ενδιαφερόμενο κινηματικής βιβλιοθήκης - τράπεζας θεωρητικών άρθρων - κειμένων, αναλύσεων από χώρες εκτός Ελλάδας και στη συστηματική μετάφρασή τους. Δεύτερος στόχος αποτελεί η τακτική έκδοση θεματικών μπροσούρων και βιβλίων καθώς και η παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων - βιβλιοπαρουσιάσεων. Τρίτος στόχος του εγχειρήματος αποτελεί η συντονισμένη εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή συντροφισσών και συντρόφων που αναζητούν και μεταφράζουν θεωρητικά κείμενα είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες και έχουν από πρώτο χέρι γνώση των εκεί θεωρητικών αναζητήσεων είτε έχουν τις γνώσεις και ικανότητες και θα επιθυμούσαν να συνεισφέρουν.

Η βασική ιδέα πίσω από τους παραπάνω στόχους του Rebel είναι η επικοινωνία και κυκλοφορία της ανάλυσης, της σκέψης, των ιδεών, των θεωρητικών προσεγγίσεων και πολιτικών μεθοδολογικών εργαλείων χρήσιμων για κινηματικούς σκοπούς. Προφανώς το Rebel δεν αποτελεί το μοναδικό εγχείρημα που επιτελεί αυτόν τον ρόλο, ούτε θέλει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς θεωρητικά και μη έντυπα περιοδικά και ηλεκτρονικά εγχειρήματα. Επιθυμία του Rebel είναι να παρέχει στο ανταγωνιστικό κίνημα μια οργανωμένη, αξιόπιστη και διεισδυτική δομή – εργαλείο, παροχής θεωρητικών κειμένων και αναλύσεων, οι οποίες να είναι ικανές να τροφοδοτούν και να γονιμοποιούν τη σκέψη και τις δράσεις στο δρόμο.

Σε δεύτερο ή παράλληλο χρόνο, εκτός από την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση και έκδοση μεταφράσεων είναι θεμιτή η δημοσιοποίηση και έκδοση θεματικών ατομικών και συλλογικών εργασιών που άπτονται των περιεχομένων και της ταυτότητας του εγχειρήματος.

Χαρακτηριστικά

Βασικά χαρακτηριστικά του Rebel :

  • Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Rebel και προτείνονται να μεταφραστούν θα πρέπει να άπτονται των περιεχομένων των θεματικών ενοτήτων και να βρίσκονται στην κατεύθυνση του ταξικού κοινωνικού ανταγωνισμού, της ριζοσπαστικής οικολογίας, ενάντια στις έμφυλες ταυτότητες καθώς και να επιτίθενται στον εθνικισμό και πατριωτισμό.
  • Τα κείμενα που μεταφράζονται και δημοσιεύονται στο Rebel δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και είναι ελεύθερα προς χρήση για τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος, με επιθυμητή την αναφορά της πηγής, του συγγραφέα και του μεταφραστή.
  • Μέλος της μεταφραστικής κοινότητας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε επιθυμεί να μεταφράσει κάποιο από τα ήδη δημοσιευμένα προς μετάφραση άρθρα τηρώντας τις προδιαγραφές μετάφρασης ή οποιοσδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει με κάποιο προτεινόμενο άρθρο για μετάφραση.
  • Η διαχειριστική συνέλευση δεν επιτρέπει την εμφάνιση κακόβουλων δημοσιεύσεων, διαφημιστικών, spam καθώς και τη δημοσίευση άρθρων που προωθούν κομματικές οργανώσεις και οποιεσδήποτε ιεραρχικές και διαμεσολαβημένες λογικές.

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης