Κάλεσμα

Προβολή κειμένου

Η «Κορύφωση παραγωγής του Πετρελαίου» και οι «Κατάρες των Πόρων» από μια Ταξική Προοπτική

“Peak Oil” and “Resource Curses” from a Class Perspective

Η «Κορύφωση παραγωγής του Πετρελαίου» και οι «Κατάρες των Πόρων» από μια Ταξική Προοπτική

Από μία παρουσίαση στο Συνέδριο Ιστορικού Υλισμού , CUNYGradCenter, NewYork, Jan.14-16,2010.

Η πρόθεση αυτών των σημειώσεων είναι απλή: να απογυμνώσει και την υπόθεση της κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου στο αποκαλυπτικό της πάθος και την εικασία της κατάρας των πόρων στο απολογητικό της φωτοστέφανο και να τις εξετάσει στο φως των ιστορικών υλιστικών κατηγοριών. Αυτή η μετάφραση από το βασίλειο της αποκάλυψης και απολογίας σε μία ταξική ανάλυση είναι ένα μικρό αλλά απαραίτητο , πιστεύω, βήμα στη διαμόρφωση μίας αντικαπιταλιστικής ενεργειακής πολιτικής.

Δεν το πιστεύω αυτό γιατί είμαι προσκολλημένος σε ότι αποκαλώ «σύμπλεγμα του ανώτατου σημείου παραγωγής του πετρελαίου», ή στην υπόθεση της «κατάρας των πόρων», αλλά επειδή έχουν γίνει μείζονες παράγοντες της σύγχρονης ενεργειακής πολιτικής, και για να μπει στη συζήτηση, πρέπει κανείς, να αναγνωρίσει τα ορόσημα κατά μήκος του δρόμου.

Ας ξεκινήσω με το «ζενίθ του πετρελαίου» ή ότι μου αρέσει να αποκαλώ «σύμπλεγμα της κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου» το οποίο όρισα σε πρόσφατα κομμάτια ως: α) μία εμπειρική πρόβλεψη πλανητικής πετρελαϊκής παραγωγής προβαλλόμενη στον επόμενο αιώνα και μία «αναδρομική εξήγηση» της πλανητικής πετρελαϊκής παραγωγής από το 1859, β) μία εξήγηση της καμπύλης που διαγράφει περίπου 300 χρόνια πετρελαϊκής παραγωγής, και γ) μία συναισθηματική «αύρα», ιδεολογία και πολιτική αντίδραση σε αυτή την πρόβλεψη και εξήγηση» (Caffentzis 2008). Η γεωλογικό-οικονομική υπόθεση στο σύμπλεγμα της ανώτατου σημείου παραγωγής του πετρελαίου ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα έως τα μέσα του εικοστού δεύτερου αιώνα χαρτογραφείται καλύτερα από μία καμπύλη σε σχήμα καμπάνας (κανονική κατανομή) της οποίας το ανώτερο όριο είναι να φτάσει κάποια στιγμή στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα (δηλ.ΤΩΡΑ). Αυτή η αναγνώριση των επιπτώσεων της τιμής στο πεπερασμένο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων πολύ πριν φτάσουν στο σημείο εξάντλησης κάπως είναι διαφοροποιημένη από αυτής της επιδρομής στο μέλλον από τα όρια στην ανάλυσης της ανάπτυξης της Λέσχη των Ρώμης στη δεκαετία του 1970, η οποία δεν εστιάζει στις άμεσες συνέπειες της ευρείας αναγνώρισης και αποδοχής αυτών των «ορίων».

Μία συνέπεια της υπόθεσης της «κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου θα ήταν μία αστρονομική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μέχρι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να γίνουν διαθέσιμες σε αρκετά μαζικές ποσότητες και αρκετά φθηνές τιμές. Οι υποστηρικτές της υπόθεσης προβλέπουν ότι αυτή η περίοδος ενεργειακής κρίσης και μετάβασης θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» στις οικονομίες και στα επίπεδα διαβίωσης του αποκαλούμενου αναπτυγμένου κόσμου (Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία). Πράγματι, υπάρχει μία πλούσια και αυξανόμενα αποκαλυπτική φιλολογία για τον κόσμο μετά την κορύφωση παραγωγής του πετρελαίου όπου «ο πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε ανακόπτεται και κανείς δεν γνωρίζει πως θα πηγαίνει στη δουλειά! Αλλά είναι αυτό το μόνο πιθανό αποτέλεσμα της κρίσης?

Ο κύριος ισχυρισμός της υπόθεσης του ανώτατου σημείου παραγωγής πετρελαίου εκφρασμένου στη Μαρξιστική γλώσσα είναι ότι τα κόστη παραγωγής (ειδικά σε όρους σταθερού κεφαλαίου) εξόρυξης πετρελαίου πρόκειται να αυξηθούν δραματικά στις επόμενες λίγες δεκαετίες. Ως εκ τούτου θα υπάρχει μία αύξηση στην οργανική σύνθεση του κεφαλαίου (ΟΣΚ) στην βιομηχανία του πετρελαίου γενικά, μία βιομηχανία όπου η ΟΣΚ είναι ήδη υψηλή μιλώντας σχετικά , όπου η ΟΣΚ είναι η αναλογία του σταθερού κεφαλαίου προς τη ζωντανή εργασία (ένα Μαρξιστικό μέτρο της «αξιακής σύνθεσης του κεφαλαίου, στο βαθμό που καθορίζεται από την τεχνική του σύνθεση και αντανακλά τις αλλαγές στην τελευταία» (Marx 1976:763).

Ότι επίσης ακολουθεί την υπόθεση είναι ότι θα υπάρξει μία αύξηση στα ενοίκια που πληρώνονται στους ιδιοκτήτες εκείνων των πεδίων όπου τα κόστη παραγωγής είναι αρκετά χαμηλότερα από τα πεδία όπου τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά (αν και όχι αρκετά υψηλά για να τα καταστήσουν μη κερδοφόρα).

Συνεπώς από Μαρξιστικής πλευράς η υπόθεση του ζενίθ του πετρελαίου συνεπάγεται ότι θα υπάρξει μία αύξηση και στο μετασχηματισμό της υπεραξίας σε κέρδος στη βιομηχανία πετρελαίου όπως επίσης και στο μετασχηματισμό της υπεραξίας στα πετρελαϊκά ενοίκια. Η υπεραξία ως η πρόσθετη αξία χωρίς ιδιοκτήτη, παραγόμενη στο καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του σφετερίζεται διαφοροποιημένα σύμφωνα με τον κανόνα από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κερδών, ενοικίων και τόκων. Εδώ βρίσκεται και ο σχηματισμός των καπιταλιστών μίας «πράγματι ελευθέρων μασόνων κοινωνίας εναντίον ολόκληρης της εργατικής τάξης» καθώς αυτοί μοιράζονται την υπεραξία μεταξύ τους σύμφωνα με τους ιεραρχικούς κανόνες του συστήματος, όπως ο Μαρξ ειρωνικά το εξέφρασε (Marx 1966: 198).

Με αυτό τον τρόπο, η υπόθεση της Κορύφωσης του Πετρελαίου, μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τους εργάτες στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές για δύο λόγους, δηλ., η Κορύφωση παραγωγής του Πετρελαίου δεν είναι απόλυτος σκοτάδι και καταδίκη για όλους. Πρώτο, οι ταξικοί αγώνες για τους μισθούς σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αυξηθούν δραματικά και, δεύτερο, οι ταξικές διαφορές για την ιδιοκτησία των πετρελαιοφόρων πεδίων ( ειδικά οι ισχυρισμοί για κοινή ιδιοκτησία) γίνονται κεντρικοί και πηγή τεράστιου αγώνα (πρβλ.Caffentzis 2004). Αυτές οι πολιτικές συνέπειες είναι ακριβώς ότι διαμορφώνουν τους ταξικούς αγώνες στη Βολιβία, Βενεζουέλα, και Εκουαδόρ, ανεξάρτητα από την κυριολεκτική αλήθεια της υπόθεσης της κορύφωσης του πετρελαίου, δηλ., αν η κορυφή της καμπύλης της καμπάνας της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου έχει πρόσφατα φθάσει ή θα φθάσει στα επόμενα λίγα χρόνια.

Αυτή η μετάφραση σε Μαρξιστικές κατηγορίες μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογική ομίχλη που τώρα διαποτίζει τη συζήτηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας καθώς οι σκυθρωποί οπαδοί της αποκάλυψης της «κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου» συναντούν τους έξυπνους ιδεολόγους του «Σχέδιου Β’ του νεοφιλελευθερισμού» όπως του Jeffrey Sachs. Ίσως η πιο πρόσφατη εξόρμηση σε αυτή την περιοχή μπορεί να βρεθεί στη θέση του βιβλίου του Peter Maass, Crude World (Κόσμος Αργού Πετρελαίου) : η συνεχιζόμενη εξόρυξη πετρελαίου θα είναι καταστροφική και για τους ανθρώπους στις προηγμένες καπιταλιστικά χώρες όπως επίσης και για τους ανθρώπους στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής (Maass 2009). Ο Maass υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας τις έννοιες της κορύφωσης του πετρελαίου και της κατάρας των πόρων.

Κάποιος θα σκεφτόταν ότι αυτή η κατάσταση της «κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου», ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μια χαρά για εκείνους τους τελικούς αποδέκτες των υψηλών τιμών του πετρελαίου στην περίοδο κρίσης/μετάβασης. Μια δεκαπλάσια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου δεν θα είχε μια ισχυρή επίδραση στις οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής; Εδώ είναι όπου η παράδοξη έννοια της «κατάρα των πόρων" μπαίνει στο επιχείρημα Maass ». Οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι η αύξηση του πλούτου που προκύπτουν από τις ανακαλύψεις και την εξόρυξη των πολύτιμων φυσικών πόρων (από ασήμι και χρυσό μέχρι ουράνιο και πετρέλαιο) συχνά οδηγεί σε «χαμηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη διαφθορά, λιγότερη ελευθερία και περισσότερο καθεστώς πολέμου» (Sachs και Warner 1995).

Ένα κλασικό παράδειγμα της κατάρας των πόρων είναι η Ισπανία την εποχή της κατάκτησης των αυτόχθονων Αμερικανών και το σχηματισμό των μεταλλείων αργύρου εκεί. Μετά από έναν αιώνα από την τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού που υποστηρίζεται από τις πλημμύρες του αργύρου από την Αμερική να πηγαίνουν απευθείας στα σεντούκια του θησαυρού του μονάρχη, υπήρχαν λίγα πράγματα να έχουν μείνει από αυτές. Οι μεγάλες αυτοκρατορικές επιχειρήσεις (π.χ., η επίθεση της ισπανικής Αρμάδας στην Αγγλία), καθώς και τα μικρά βίτσια και απολαύσεις συσσωρεύτηκαν, αλλά η «βιομηχανική ικανότητα" της Ισπανίας ήταν σοβαρά υπανάπτυκτη. Έτσι, με λίγο από λογοτεχνική κριτική εμπνευσμένη από την κατάρα των πόρων, η αίσθηση του να ζεις σε ψέμα του Δον Κιχώτη, ο λίγο τρελός κόσμος των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα στην Ισπανία είναι το προϊόν του αιώνα του πλούτου που σχεδόν ποτέ "δεν έμεινε στη θέση του", αλλά συνεχώς έφευγε μέσα από τα ισπανικά χέρια προς στα θησαυροφυλάκια των Γερμανικών τραπεζιτών.

Στην πραγματικότητα, oMaassυποστηρίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του σήμερα είναι καταραμένες με τον ίδιο τρόπο που ήταν η Ισπανία στο δέκατο έκτο αιώνα. Έσοδα που παράγονται από το πετρέλαιο δημιουργούν οικονομικά κίνητρα προς επιδεικτική κατανάλωση, διαφθορά, τον εμφύλιο πόλεμο και την καταστροφή (με μερικές εξαιρέσεις όπως το Κουβέιτ, το Μπρουνέι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - τεράστια αποθέματα και μικρός πληθυσμός πολιτών - ή όπως η Νορβηγία - "μια χώρα με άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως επίσης και μια δυναμική οικονομία και ένα ανοικτό πολιτικό σύστημα ») (Maass 2009: 6). Για τις περισσότερες χώρες και τους λαούς "όλα θα ήταν καλύτερα αν το πετρέλαιο δεν είχε βρεθεί" (Maass 2009: 222).

Στο συμπέρασμά του, εφιστά την προσοχή σ την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην εξάντληση του πετρελαίου και στην κατάρα των πόρων από κοινού για να παροτρύνει για μια σειρά από τεχνολογικές, κοινωνικές και ηθικές αλλαγές που θα κάνουν το πετρέλαιο "λιγότερο πολύτιμο." Ίσως ο Maass ελπίζει ότι κάτι σαν και αυτό που συνέβη με το λάδι της Φάλαινας το 1850 - όταν ο Moby Dick (1855) γράφτηκε και το πετρέλαιο «ανακαλύφθηκε» το 1859 στο Titusville, της Πενσυλβάνιας- θα συμβεί και με το πετρέλαιο. Η κορύφωσης της καμπύλης παραγωγής του λαδιού της φάλαινας οδήγησε στην ανάπτυξη των εναλλακτικών λύσεων (όπως, κατά ειρωνεία της τύχης, του πετρελαίου για φωτισμό).

Αλλά υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις όταν εξετάζουμε αυτό το επιχείρημα. Πρώτον, κάποιος πρόκειται να εισπράξει τα ενοίκια και τη μεταβιβαζόμενη αξία που θα δημιουργηθεί με την εξόρυξη και την πώληση του πετρελαίου όσο ο καπιταλισμός συνεχίζετε. Το ερώτημα είναι "Ποιος;" Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μετάβασης της ενέργειας, οι απαιτήσεις θα αυξηθούν για αποζημιώσεις για την περιβαλλοντική και κοινωνική ζημία που επιβλήθηκε τον περασμένο αιώνα από την εκμετάλλευση πετρελαίου σε όλο τον πλανήτη. Οι επανορθώσεις αυτές πρέπει να χρηματοδοτηθούν από αυτή την αύξηση των τιμών, των κερδών και των ενοικίων; Είναι σαφές ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί προλεταριάτου δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις τους (ακόμη και αν, όπως το U'wa, απλώς θέλουν να κρατήσουν το πετρέλαιο στο έδαφος, το οποίο είναι επίσης ένα "κόστος" σε μια καπιταλιστική οικονομία). Οι λαοί της Νιγηρίας, του Ιράκ, της Ισημερινή Γουινέας, τη Ρωσίας, του Ιράν και άλλων πλούσιων σε πόρους χωρών δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πατρογονική κληρονομιά τους, τώρα που πρόκειται να είναι πιο πολύτιμη (τουλάχιστον σύμφωνα με τον Maass). Τα καθεστώτα τους δεν θα είναι απαραίτητα το είδος που μας είχαν συνηθίσει ορισμένα από αυτά τα κράτη στο παρελθόν. Επιπλέον, θα υπάρχει ο πειρασμός να απορρίψουν το αίτημα αποζημιώσεων από την πλευρά πρώην αποικιακών δυνάμεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε μια τέτοια πολιτική κατάσταση, θεωρώ το βιβλίο Maass προβληματικό. Διότι αυτός φαίνεται να λέει: μείωση των μελλοντικών εσόδων αυτών των χωρών θα ήταν πραγματικά μία χάρη για τους ανθρώπους αυτών των χωρών. Κάποιος δεν πρέπει να είναι ένας κυνικός για να αμφισβητήσει έναν τέτοιο ισχυρισμό και να δείτε ότι αν μια παρόμοια λογική εφαρμοζόταν σε άλλες χώρες και λαούς, θα υπήρχε πολύς θυμός. Μετά από όλα αυτά, μπορεί να πει κανείς ότι η μείωση του εισοδήματος των ΗΠΑ θα ήταν υπέροχο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επικίνδυνων στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ? Αλλά όσοι από εμάς που ζούμε στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαντήσουν, "ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επικίνδυνες στρατιωτικές δαπάνες μας χωρίς να οδηγηθούμε στο κατώφλι της φτώχειας , σας ευχαριστώ!"

Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος του φετιχισμού εδώ, αφού η έμφαση δίνεται στην πλευρά των πόρων της «κατάρας» και όχι στην πλευρά των εμπορευμάτων της. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το πετρέλαιο ή άλλοι πόροι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι και πολύ επιζήμιοι ταυτόχρονα (το πρόσωπο του Ιανού ή η όψη του «Φάρμακου» που ισχύει για όλα τα δώρα). Αυτή είναι η φύση των πραγμάτων. Αλλά για να αποδώσεις έναν μακρύ κατάλογο των αρνητικών κοινωνικών χαρακτηριστικών όπως η διαφθορά και η μη ισορροπημένη ανάπτυξη των τομέων στην εξόρυξη πόρων σημαίνει ότι ξεχνάς αυτό που μεσολαβεί: το γεγονός ότι ο πόρος είναι ένα εμπόρευμα σε πρώτη θέση και όχι οποιοδήποτε εμπόρευμα, αλλά αυτό που πρέπει να φέρει κέρδος στη διεθνή αγορά.

Είναι άξια σκέψης η σύγκριση του πετρελαίου με νερό αυτή τη στιγμή (Caffentzis 2004). Το νερό είναι επίσης ένας πόρος (απείρως πιο σημαντικός από το πετρέλαιο, στην πραγματικότητα), αλλά στο νερό του έχουμε ήδη αναγνωρίσει την κοινή του πτυχή. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια θεμελιώδης σύγκρουση μεταξύ της κοινής πτυχή του εμπορεύματος του νερού και της σημασίας της αξία χρήσης του. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο εμπόρευμα από το νερό. Μάλιστα, πολλοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη θέση του ως κοινός πόρος που θα έπρεπε να διατίθεται ως μη-εμπόρευμα στην κοινότητα οριζόμενη ως ένα σύνολο των κοινών πολιτών.

Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε το πετρέλαιο να είναι κάτι σαν το νερό, δηλαδή, ως ένα κοινό πόρο; Δεν θα μετάτρεπε αυτό τη σχέση μεταξύ των κοινών πολιτών και των πεδίων του πετρελαίου; Πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιες απόψεις σε όλο τον κόσμο που πηγαίνουν με όλα τα είδη των ιδεολογικών πανό από την κοσμολογία των U'wa έως τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Τρίτον, η κατάρα των πόρων δύσκολα είναι μια μονο-αιτιακή εξήγηση της «διαφθοράς, της υπα-ανάπτυξης, του εμφύλιου πολέμου, κλπ." Παρόλα αυτά, τις φρικαλεότητες που η καπιταλιστική αποικιοκρατία δημιούργησε δεν ήταν όλες λόγω της κατάρας των πόρων. (Για παράδειγμα, η «διαφθορά» είναι ένα σταθερό στοιχείο της πολιτικής οικονομίας της Ιταλίας, αλλά αυτή η χώρα με δυσκολία πάσχει από μια κατάρα των πόρων.) Είναι αλήθεια ότι «για να ξορκίσουμε την κατάρα των πόρων, θα πρέπει σχεδόν να απαλλαγούμε από τους πόρους "; (Maass 2009: 222) Υπάρχει χώρος για αμφιβολίες. Κάποιος θα μπορούσε να απαλλαγεί από την κατάρα και να εξακολουθεί να έχει διαφθορά ή θα μπορούσε κανείς να απαλλαγεί από την κατάρα και να έχει ακόμα γενοκτονία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατάρα των πόρων του Αμερικανικής ασημιού στην Ισπανική Αμερική δεν ήταν επαρκής για να εξηγήσει τη γενοκτονία των ιθαγενών της Αμερικής. Παρόλα αυτά, οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής υπέφεραν μία χειρότερη δημογραφική καταστροφή από ό, τι οι Νότιοι αυτόχθονες λαοί και δεν υπήρχε χρυσό να βρεθεί στις Βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1848.

Τέταρτον, η πλήρης ανάπτυξη του «πράσινου» καπιταλισμού θα εξακολουθεί να έχει όλα τα στοιχεία της πρωταρχικής συσσώρευσης και νέες περιφράξεις που οδηγούν σε δραματική υποτίμηση της εργατικής δύναμης. Ιστορικά, θα έπρεπε να θυμόμαστε ότι ο καπιταλισμός άρχισε το μονοπάτι του των δακρύων πολύ πριν την εποχή των "υδρογονανθράκων". Στην πραγματικότητα, ο καπιταλισμός αρχίζει με ένα "πράσινο" τρόπο παραγωγής (το νερό κίνησε τους μύλους, ο άνεμος κίνησε τα πλοία με τους σκλάβους, ξύλο και τύρφη θέρμανε τις εστίες και άναψε τους κλιβάνους των τεχνιτών, κλπ.) Αυτή ήταν η πιο άγρια, γενοκτονική, και αρπακτική περίοδο του καπιταλισμού. Αυτή στρέφεται στον άνθρακα μόνο τον 19ο και αργότερα στον 20ο αιώνα στο πετρέλαιο για να ενεργοποιήσει τις μηχανές της. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο νέος τρόπος παραγωγής εξαρτώμενη από την «αειφόρο», «καθαρή», «ανανεώσιμη» ενέργεια θα είναι ειρηνικός. Αντιθέτως, αν η βιο-καύσιμη οργή που τροφοδοτεί την «άγρια διαμάχη για την αφρικανική γη» είναι κάποια ένδειξη, ο «πράσινος» κόσμος θα είναι τόσο αιματηρός όσο και ο κόσμος του «ακατέργαστου πετρελαίου» ... αν και με άλλες συγγνώμες.

Μια πηγή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, τότε, είναι η αυξανόμενη αντίσταση των εργατών στον πετρελαιοπαραγωγό κόσμο στην εκμετάλλευση της γης και της εργασίας τους. Οι πόλεμοι που εκτείνεται από το Περού στη Τσιάπας, στο Δέλτα του Νίγηρα μέχρι το Ιράκ, αποτελούν παραδείγματα αυτής της αντίστασης που πιέζει για την ενεργειακή μετάβαση. Η αξία του σταθερού κεφαλαίου (ειδικά των πρώτων υλών), εξαρτάται από την ικανότητα να εξωτερικεύσουν το κόστος του. Μείωση της εξωτερίκευσης με την εσωτερίκευση του κόστους των βασικών εμπορευμάτων οδηγεί σε μείωση του μέσου κέρδους που επηρεάζει όλο το σύστημα και θα πρέπει να αποζημιώνεται από την αυξημένη εκμετάλλευση σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας (ειδικά στο κάτω άκρο της κλίμακας της οργανικής σύνθεσης ). Έτσι, η παγκόσμια αντίσταση μπορεί να ειδωθεί στη μείωση του μέσου ποσοστού κέρδους που έχει βιωθεί στην πρόσφατη κρίση.

Στο συμπέρασμα λοιπόν, η μετάφραση της κορύφωσης του πετρελαίου και η υπόθεση της κατάρας των πόρων σε μαρξιστικές κατηγορίες δημιουργεί μια σαφήνεια που διαχέεται στη δύναμη των ηθικών διαθέσεων που περιβάλλουν αυτές τις υποθέσεις ανεξαρτήτως της γνωσιολογική τους αξίας. Ελπίζω ότι η προσπάθεια μου σήμερα έχει συνεισφέρει στην προώθηση αυτής της διαδικασίας μετάφρασης.

Bibliography

 

Caffentzis, George (2004). The Petroleum Common: Local, Islamic and Global. In No Blood For Oil! accessed atwww.radicalpolytics.org.

Caffentzis, George (2008). Peak Oil, Commodity Fetishism, and Class Struggle,” Rethinking Marxism, Vol. 20, no. 2 (April), pp. 313-320.

Marx, Karl (1966). Capital, Vol. III. Moscow: Progress Publishers.

Maass, Peter (2009). Crude World: The Violent Twilight of Oil. New York: Alfred A. Knopf.

Sachs, Jeffrey, and Andrew Warner. 1995. ―Natural Resource Abundance and Economic Growth‖ National Bureau for Economic Research (NBER) Working Paper 5398. Cambridge, Massachusetts.

 

Further discussion on similiar found here

https://groups.google.com/group/socialw

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης