Κάλεσμα

Σύνολο κειμένων από mpir 57

Γιατί Δεν Είμαι Αντι-Πριμιτιβιστής

Περίληψη

Μέχρι στιγμής η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ζωή κάθε πολιτισμού έχει πεπερασμένη χρονική διάρκεια εξαντλείται και ξεθωριάζει στο πέρας κάποιων αιώνων. Είναι λογικοί, επομένως, οι ισχυρισμοί που υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος πολιτισμός που μας έχει επιβάλει μια αντίστοιχη προσαρμογή σε αυτόν και συνήθεια των συνθηκών του (Δυτικός, Ευρω-Αμερικάνικος, Καπιταλιστικός, Μετα-Βιομηχανικός, ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσετε...) θα φτάσει κάποια στιγμή στο τέλος του.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Είναι τα Βαλκάνια ένα νέο Μάγκρεμπ;

Περίληψη

Στη σκιά των τωρινών πολιτικών μετασχηματισμών στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια βράζουν. Μόλις έξι μέρες μετά τον αυτοπυρπολισμό του Mohamed Bouazizi στην Sidi Bouzid (στμ. πόλη της Τυνησίας), ένας 41χρονος μηχανικός τηλεοράσεων, ο Adrian Sobaru, επιχείρησε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού της Ρουμανίας στη Βουλή πέφτοντας από το θεωρείο φορώντας μπλουζάκι που έλεγε «Σκοτώσατε το μέλλον των παιδιών μας! Μας πουλήσατε!»[1]. Διαμαρτύρονταν όχι μόνο για τις δριμείες περικοπές γενικά (οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο και οι φόροι πωλήσεων εκτοξεύθηκαν από το 19% στο 24%) αλλά ειδικά για εκείνες που ελάττωναν τη στήριξη γονέων με ανάπηρα παιδιά όπως είναι και ο ίδιος. Από την αρχή του 2011, η Ρουμανία έζησε δυναμικότατες διαμαρτυρίες ενάντια στο ΔΝΤ- εγκεκριμένα μέτρα λιτότητας και το νέο εργατικό δίκαιο. Το Φλεβάρη υπήρξε σύγκρουση στην Αλβανία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η οποία σύγκρουση άφησε τρεις νεκρούς στους δρόμους των Τιράνων. Προς το τέλος του ίδιου μήνα μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν και στην Κροατία. Από τότε, οι άνθρωποι επιστρέφουν στους δρόμους τακτικά στο Ζάγκρεμπ και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι διαμαρτυρίες αυτές ήχησαν σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία με διαδηλώσεις που πρότασσαν παρόμοια αιτήματα και μηνύματα, οργανωμένες στη Σερβία και τη Βοσνία.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Η ΣΧΙΖΟΕΙΔΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

Περίληψη

Αναφορά των δεδομένων αξόνων με γνώμονα και σκεπτικό των οποίων αναπτύχθηκε η παρακάτω μετάφραση: Η μετάφραση που ακολουθεί< αν και σίγουρα επιδέχεται περαιτέρω επιμέλειας και διορθώσεων, τίθεται στη βάση της αυτονόητης αναγκαιότητας του ταξικού αγώνα, την διαχρονική εξέλιξη ή ανακύκλωση του σε ιστορικό επίπεδο, αλλά και την επέκταση του δίκιου, των κεκτημένων αλλά και των διεκδικήσεων του σε διαταξικές σφαίρες με επίμονο στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ταξικών διακρίσεων, αλλά και κατ’ επέκταση των κοινωνικών που προκύπτουν από ένα τόσο παράλογο και καταστροφικό σύστημα ολοκληρωτισμού όπως ο καπιταλισμός και η εξέλιξη του, με παρασιτικού πάντα όρους, προκειμένου να επιβιώσει τρέφεται από τις σάρκες του.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Ο Μαλέβιτς στο Βιτέμπσκ

Περίληψη

Οι προσπάθειες της ρωσσικής πρωτοπορίας μέσα από τις κινήσεις του Σαγκάλ και του Μαλέβιτς ώστε μία μικρή πόλη της Λευκορωσίας να μεταβληθεί σε κέντρο καλλιτεχνικών εξελίξεων και αναζητήσεων και το κυριότερο οι "μάζες" να έρθουν σε επαφή και αυτές να καθορίσουν τον πολιτισμό

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Το κίνημα των Ultras και οι πολιτικές επιρροές του

Περίληψη

Άρθρο σχετικά με το πώς η πολιτική στον Ιταλικό χώρο, δεξιά και αριστερή, επηρέασε τα γκρουπ των ultras στις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας και πως επέδρασε στην εξέλιξη αυτών των γκρουπ οπαδών μέχρι σήμερα.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Πώς λειτουργούν τα Σοβιέτ

Περίληψη

Οι Ρώσοι εργάτες, κάτω από την πίεση των αναγκών και των απαιτήσεων της ζωής, δημιούργησαν μια οικονομική οργάνωση που γρήγορα μετασχηματίζεται σε μια αληθινή εργατική δημοκρατία. Θα δώσω ένα περιγραφικό σχήμα της δομής του κράτους των σοβιέτ.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Σύνοψη - Uses of A Whirlwind

Περίληψη

Ο τίτλος του βιβλίου και ο τρόπος μέσα από τον οποίο λειτουργούν οι μεταφορές πηγάζει από μια διάκριση/σύγκριση ανάμεσα στα κοινωνικά κινημάτα αμφησβήτησης/ανατροπής του παλελθόντος και του σήμερα. Η Team Colors (TC) αποκαλεί την χρονική περίοδο των δεκατιών 1960 (προς το τέλος κυρίως) και 70, ως «πυρκαγιές»,επειδή τα κινήματα μεταπηδούσαν, αυξάνονταν και διαδίδονταν όπως οι φλόγες. Κατόπιν, το κεφάλαιο και το κράτος έχουν οικειοποιηθεί κάποιους μηχανισμούς από το κινηματικό παρελθόν για την δική τους οχύρωση: περιορισμός των ελευθεριών λόγω «πάρα πολλής δημοκρατίας,», ογκώδεις ιδιωτικοποίηση και άρση των ρυθμίσεων, μεγάλες οπισθοδρομήσεις στο δικαιο που ορίζει τις εργασίακές συνθήκες, άνοδος του παράγοντα «μη κερδοσκοπικος βιομηχανικό συντελεστής», και μεγαλύτερης διείσδυσης του κεφαλαίου χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς της ζωής. Εν μέσω τέτοιου κλίματος, τα ανατρεπτικά κινήματα έχουν πλέον μεταβεί από το χαρακτηρασμό την πυρκαγιάς στο «φτερό στον άνεμο αλλά «whirlwinds.» Αποτελούνται ένα συνοθύλλευμα, συνιστάμενο από πολλαπλά ρεύματα πλήθους που είναι «ρευστά, ανοικτά, των οποία τα πεδία αναφοράς συνεχώς διευρύνονται.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης