Κάλεσμα

Σύνολο κειμένων από cogh 6

Μπροστά στην Καταιγίδα: Μια Κρίση Καθοδόν

Περίληψη

Με το 'Μπροστά στην Καταιγίδα' οι Νεζίκ-Ντωβέ επιχειρούν μια κριτική εξέταση των διαδικασιών που μπορούν να συμβάλλουν --και εντέλει όπως είδαμε πράγματι συνέβαλαν-- στο ξέσπασμα μιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στη σημερινή συγκυρία, διερευνόντας παράλληλα τις δυνατότητες που ανοίγονται για την κομμουνιστική προοπτική μέσα από αυτή.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Θέσεις για την Κρίση

Περίληψη

Με την κρίση βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στο πραγματικό και το εφικτό, και έρχεται ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα σε αξία και αξία χρήσης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Αμερικανού αστυνομικού που κάνει περιπολίες γύρω από τις κατασχεμένες κατοικίες για να διασφαλίσει ότι οι χρεοκοπημένοι πρώην ιδιοκτήτες πράγματι βρίσκονται εκτός κατοικίας, και τη βγάζουν κάτω από μια γέφυρα, ή σε έναν από τους πολλούς καταυλισμούς αστέγων. Μια κοινωνία στην οποία η δύναμη επιβολής του νόμου φροντίζει ώστε η κατοικία να μην εκπληρώνει τον ανθρώπινο σκοπό της είναι προφανώς τρελή, και μόλις οι προλεταριοποιημένοι αναγνωρίσουν στην εικόνα αυτού του αστυνομικού την ουσία της κοινωνίας, ίσως η πορεία της ιστορίας να πάρει μια απρόσμενη τροπή.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Μια Κρίση Αξίας

Περίληψη

Η Internationalist Perspective είναι μια κομμουνιστική ομάδα που εκδίδει εδώ και 24 χρόνια (από το 1986) το ομώνυμο περιοδικό. Αν και υπερασπίζεται τις βασικές κατακτήσεις της διεθνιστικής Κομμουνιστικής Αριστεράς —τόσο της γερμανο-ολλανδικής όσο και της ιταλικής—, η IP στέκεται κριτικά ως προς αυτή την παράδοση αλλά και τους συνεχιστές της. Με το κείμενο 'Μια Κρίση Αξίας' -το οποίο εντάσσεται σε μια σειρά κειμένων για την κρίση- η IP προχωρεί σε μια συνθετική παρουσιάση της δυναμικής της τωρινής κρίσης.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Συμβολή σε μια Κριτική της Πολιτικής Αυτονομίας

Περίληψη

Το 'troploin' είναι μια περιοδική έκδοση των Ζιλ Ντωβέ και Καρλ Νεζίκ. Σε αυτό το κείμενο ασκούν κριτική στην (αμεσο)δημοκρατική ιδεολογία, και συζητούν, μέσα από μια ανασκόπηση των απόψεων που αναπτύχθηκαν στο προλεταριακό κίνημα γύρω από τη μορφή οργάνωσης, τη σφαίρα της πολιτικής και την εξουσία, τη θέση και τη σημασία της αυτονομίας και της συλλογικής λήψης αποφάσεων.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Ο Κομμουνισμός Είναι η Υλική Ανθρώπινη Κοινότητα: Ο Αμαντέο Μπορντίγκα Σήμερα

Περίληψη

Ο Λόρεν Γκόλντνερ ξεκινώντας από το έργο και τη ζωή του Ιταλού κομμουνιστή Αμαντέο Μπορντίγκα (1889-1970) οδηγείται σε μια κριτική αποτίμηση του 'κλασικού' εργατικού κινήματος του 20ου αιώνα, και σε μια εξέταση της σημασίας που έχει η μετάβαση στην 'πραγματική υπαγωγή της εργασίας στο κεφάλαιο' για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

28 Θέσεις για την Ταξική Κοινωνία

Περίληψη

"Με τις '28 Θέσεις για την Ταξική Κοινωνία' σκιαγραφούμε τις αλλαγές που έχουν ιστορικά υποστεί οι έννοιες προλεταριάτο, ταξική πάλη, επανάσταση, δίχως όμως να χάσουν την εγκυρότητά τους. […] Μια σημαντική έλλειψη αναμφίβολα αποτελεί το γεγονός ότι απουσιάζει η έννοια της κρίσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στα σημεία που επιχειρούμε να συλλάβουμε τις τωρινές μεταβολές στις ταξικές σχέσεις. Στις 'Θέσεις' εκτίθεται το προσωρινό αποτέλεσμα της συλλογικής μας αυτοκατανόησης. Τις δημοσιεύουμε με την ελπίδα να ξεκινήσει μια ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους που παλεύουν με παρόμοια ερωτήματα." Από το Editorial του 1ου τεύχους του περιοδικού Kosmoprolet.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης